1. Riskbedömning: Börja med en genomgång av badrummet. Identifiera och markera de ställen där det finns en ökad risk att halka, som vid badkaret, duschen och handfatet.
2. Halkskyddsutrustning: Visa hur man använder halkskyddsmattor och placerar glidskyddstejp i riskzoner.
3. Handtagsplacering: Lär ut hur man korrekt installerar och använder handtag för att stödja säkra rörelser och ge stöd vid ett eventuellt fall.
4. Räddningstekniker: Praktisera tekniker för att undvika att slå huvudet eller andra kroppsdelar om man börjar falla, genom att dra in hakan till bröstet, inta en låg tyngdpunkt, vrida kroppen för att falla på en större muskelgrupp snarare än direkt på höften, och att använda armarna för att skydda huvudet.
5. Uppstigningsträning: Använd funktionella uppstigningstekniker och utnyttja fast inredning, som toalettstol eller en stabil handdukshängare, för stöd.
6. Nödsituationsträning: Öva på hur man ringer efter hjälp om man inte kan resa sig, till exempel genom att ha en larmknapp tillgänglig eller att ha telefonen inom räckhåll.
7. Utvärdering och repetition: Repetera övningarna regelbundet för att säkra att deltagarna är bekväma och kan utföra dem även under stress.