Lär känna underlaget

Att lära känna underlaget är grundläggande för att bygga förtroende för kroppens interaktion med omgivningen, särskilt golvet, där man ofta hamnar efter ett fall. Genom att bli bekväm med att sitta och ligga på olika ytor – vare sig det är ett hårt golv, en mjuk matta eller en mjuk luftmadrass – kan deltagarna börja se dessa ytor inte som hinder utan som stödjande element i miljön. Det är viktigt att ha förtroende för underlagets egenskaper, som dess fasta stöd eller mjuka dämpning. Då kan stress och ångest kring själva fallet minska och istället främjas en känsla av kontroll och säkerhet. Att utforska och bli bekväm med olika underlag bidrar också till bättre kroppslig medvetenhet och en förståelse för hur man bäst fördelar sin kroppsvikt och använder musklerna för att förhindra skador. Dessa övningar kan anpassas för att passa individens trygghetsnivå och fysiska förmåga. Genom att regelbundet öva kan deltagarna känna sig säkrare på olika underlag, vilket är en viktig del i att förebygga fall och att hantera dem säkert om de inträffar.
Header image

Instruktioner

1. Förberedande observation: Börja med att observera underlaget. Titta på golvet, mattan eller luftmadrassen och notera dess egenskaper: Är det hårt eller mjukt? Slätt eller med ojämnheter? Bli medveten om dina förutfattade meningar eller rädslor kopplade till dessa ytor.

2. Beröring: Börja med att röra vid underlaget med händerna. Sträck ut fingrarna och pressa ned handflatorna mot ytan. Känn dess temperatur, hårdhet och alla ojämnheter. Utforska ytan i en sittande position och gör dig bekväm med känslan.

3. Gradvis kontakt: Sätt dig ned på underlaget. Börja med att placera dig på huk och låt sedan långsamt kroppen komma i kontakt med underlaget. Överför din vikt från fötterna till andra delar av kroppen gradvis.

4. Full kroppskontakt: Lägg dig långsamt ned. Börja med att sitta och sedan luta dig tillbaka tills du ligger ned. Ta dig tid och känn in hur olika delar av din kropp svarar mot trycket från underlaget.

5. Avslappning på underlaget: När du ligger ned, blunda och ta flera djupa andetag. Slappna av i varje kroppsdel, från tårna till huvudet, och släpp alla spänningar.

6. Bekvämlighetsövning: Ligga kvar i denna avslappnade position och börja röra på kroppen på små sätt - sträck på benen, rulla försiktigt från sida till sida, lyft armarna och placera dem i olika positioner.

7. Medveten uppstigning: När du känner dig redo att resa dig upp, gör det med avsikt och lugn. Använd funktionella uppstigningstekniker.

8. Återhämtning och reflektion: Efter att du har rest dig upp, ta en stund att reflektera över upplevelsen. Hur kändes kroppen mot underlaget? Upplevde du någon rädsla, och hur hanterade du den?

Utforska fler övningar

Öron-näsa

Syftar till att förbättra hand-öga-koordination och snabbhet i reaktioner genom utmanande rörelser.
Gå till övning

Ryttarställning

Ryttarställningen syftar till att öka muskelstyrkan i benen, särskilt i lårmusklerna.
Gå till övning

Greppet

Syftet med övningen Greppet är att motverka och fördröja förlusten av greppstyrka som kan inträffa med åldrandet.
Gå till övning