Det goda samtalet

Det goda samtalet är en viktig del av att skapa en känsla av gemenskap och stöd inom en grupp. Syftet med Det goda samtalet är att skapa ett öppet och stödjande kommunikationsutrymme där alla deltagare känner sig trygga att uttrycka sig och dela med sig av sina tankar och känslor. Det ger en möjlighet för deltagarna att reflektera över sina upplevelser från aktiviteterna, diskutera insikter eller frågeställningar som uppstått, och känna att deras röst är viktig och värderad. Trygghet i gruppen är grundläggande för att det goda samtalet ska kunna äga rum. En miljö där deltagarna känner att de inte kommer att bli dömda är avgörande för att uppmuntra till öppenhet och ärlighet. Detta inbegriper att acceptera och bekräfta varandras åsikter, även när de skiljer sig från ens egna, och att upprätthålla en atmosfär av respekt och förståelse. Det goda samtalet fungerar inte bara som en möjlighet till individuell reflektion, utan det stärker också gruppsammanhållningen och skapar en miljö där alla kan känna sig sedda och hörda.
Header image
Instruktioner

1. Inledning: Ställ en öppen fråga till gruppen om de vill dela med sig av sina upplevelser från övningen eller passet. Understryk att alla åsikter är värdefulla och att det finns utrymme för alla att uttrycka sig.

2. Lyssna aktivt: Uppmuntra till aktivt och närvarande lyssnande. Varje person som talar bör få gruppens fulla uppmärksamhet. Vad känner du när du lyssnar på andra? Låt de andras berättelser resonera inom dig utan att döma.

3. Dela egna upplevelser: Om du känner dig bekväm, dela dina egna tankar och känslor med gruppen. Det kan gälla både positiva och utmanande erfarenheter.

4. Respekt och icke-dömande: Påminn gruppen om att allt som sägs inom gruppen ska behandlas konfidentiellt och med respekt. Det finns inget rätt eller fel, endast personliga perspektiv.

5. Avslutning: Avsluta samtalet med att tacka alla för deras bidrag och delade upplevelser. Bekräfta gruppens kollektiva styrka och de band som skapas genom att dela med sig till varandra.

Utforska fler övningar

Lär känna underlaget

Att lära känna underlaget är grundläggande för att bygga förtroende för kroppens interaktion med omgivningen, särskilt golvet, där man ofta hamnar efter ett fall.
Gå till övning

Axelmassage

Trygghetsövningen Axelmassage är utformad för att bygga tillit och samhörighet mellan individer.
Gå till övning

Resonans och andning

Övningen är framtagen för att stärka röstens volym och klarhet, vilket är speciellt viktigt för personer som upplever röstsvaghet, som många med Parkinsons sjukdom.
Gå till övning